Documentaire : JORDAN, LAND OF PEACE. BUILDING BRIDGES BETWEEN EAST AND WEST.

Kamelen Patricia en Eid

 

 

 

 

Vanwaar de documentaire?

In september 2008 besliste ik om een film te maken en om alleen naar Jordanië te reizen. Op die reis vond ik de inspiratie voor mijn film. Het was zo’n warme ervaring die ik graag wou delen met de wereld. Toen ik aan de mensen die ik ginds ontmoette mijn plannen vertelde, werd ik met open armen ontvangen en wou iedereen meehelpen om die droom te realiseren. Zo vatte ik de moed om het onmogelijke waar te maken. Het duurde 4 jaar, 4 intensieve reizen naar Jordanië en de juiste mensen op het juiste tijdstip op mijn pad om deze documentaire te realiseren.

RaniaAqabaCaptain Amer Twee torens  Kruidenman 2

Paarden 2

 

 

 

 

Inhoud

Jordanië, een land dat vrij geruisloos onder de onheilsberichten van het Midden-Oosten blijft. Hoe komt dat? Hoe slagen zij erin “a land of peace” te zijn in de woelige regio? Een land dat zo gastvrij is voor de vele vluchtelingen uit de omgeving. Wie zijn de bewoners? Hoe ervaren zij ons en wij hen?

Met die vragen in het achterhoofd gaat Anne De Lange op zoek naar de ziel van het land, naar het verhaal achter de bewoners en hun koningshuis.

Het is een ontspannende mooie documentaire die het land Jordanië schetst.  Een stukje geschiedenis,  poëtische beelden van Petra en de natuur,  boeiende interviews met een glasbootman, Westerse vrouwen die met een bedoeïen zijn gehuwd,  een bedoeïenenvrouw, een hotelmanager, een orthodoxe priester, een kijkje in een zilverworkshop voor vrouwen, Arabische cowboys…  geven een beeld van de rijke en open cultuur die in Jordanië leeft.  Koningin Rania haar uitspraken vormen de rode draad doorheen de documentaire.

Hoe kan je beter bruggen bouwen, dan op een leuke en ontspannen manier kennis te maken met elkaars cultuur? Zonder vooroordelen…. Arabische en/of Westerse verhalen met humor brengen. De gevoelens, dromen, verlangens, ervaringen vertolken die we bij elkaar herkennen, los van onze culturele verschillen.

Reacties zijn gesloten.